Ben-slider-009-1600x400

Binnen een bedrijf spelen er op ICT gebied meestal diverse data communicatie processen. Naarmate een bedrijf groeit worden ICT-processen uitgebreid en aan elkaar gekoppeld. Na verloop van tijd wordt de software constructie daar meestal niet overzichtelijker van.
Daarnaast communiceert uw bedrijf hoogstwaarschijnlijk niet alleen intern maar ook extern met afnemers en/of leveranciers. Verschillende bedrijven werken met diverse programmatuur wat de ‘wir-war’ aan computertaal verder kan bemoeilijken en waardoor een digitaal misverstand snel kan ontstaan. Een ESB en/of ETL toepassing kan dan een oplossing bieden.

Wat is ESB?

De afkorting ESB staat voor Enterprise Service Bus. Een ESB fungeert eigenlijk als een soort vertaler (tolk) in het hele data communicatie proces. Aan de ene kant wordt er informatie aangeboden aan de ESB uit een applicatie in een bepaalde taal en/of een specifiek format. De ESB ‘vertaalt’ deze informatie vervolgens zodat het in de juiste taal en formats aan de andere kant wordt aangeboden aan een andere applicatie. Op deze manier wordt de communicatie vereenvoudigd en gestandaardiseerd waardoor de kans op fouten wordt verkleind.

De voordelen van het gebruik van een ESB zijn:

  • Het biedt een stabiele overzichtelijke software constructie die eenvoudig te onderhouden is;
  • Het zorgt voor het afleveren van de juiste gestandaardiseerde informatie, op de juiste tijd en plaats;
  • Het zorgt voor de beveiliging van het communicatiekanaal en de daarbij betrokken gegevens;
  • Het monitort aanvragen en rapporteert hier desgewenst over;
  • Door standaardisatie van processen kan het bedrijf sneller inspringen op veranderingen in de markt en/of binnen de organisatie.

.
Door het gebruik van een ESB kunnen bedrijven ook eenvoudig hun bedrijfsprocessen optimaliseren mocht dit nodig zijn.

Wat is ETL?

ETL is de afkorting die staat voor Extraction, Transformation and Load. Het verschil tussen ESB en ETL is niet altijd duidelijk en de termen worden vaak door elkaar heen gebruikt. Eigenlijk komt het kort gezegd hierop neer…. ETL zit in ESB maar ESB zit niet in ETL. ESB is uitgebreider en kan meer dan ETL doet en kan.
Wilt u weten wat we voor u kunnen betekenen op het gebied van ESB en/of ETL? Neem dan gerust contact met ons op. We kijken graag met u naar de mogelijkheden binnen uw bedrijf.